hétfő, 31 december 2018 04:41

Vecsés Város Önkormányzatának 2018 évi beruházásai a Vecsés Városközpont-fejlesztő Projekt Kft. lebonyolításával

A kisgyermeket nevelő szülők számára sokszor nehézséget jelent, hogy a még nem óvodaérett gyermekeket kire bízhatják, ha még a GYED lejárta előtt vissza kell térniük a munkába. Ehhez nyújtott segítséget az Európai Unió pályázati lehetősége (VEKOP-6.1.1-15-PT15-2016-00049). A benyújtott bölcsőde építési pályázatunkat 335 mFt támogatást kapott, ami 100%-os állami pénzt jelent. Az új bölcsőde a Damjanich u 34. szám alatt, a Vecsési Városgondnok NKft. régi telephelyén épül fel és 54 gyermek részére nyújt ellátást. A földszintes épület alapterülete 763 m2 és ehhez még 1600 m2 játszóudvar tartozik. A beruházás 121 mFt-al drágább lett a tervezettnél, összesen 456 mFt-ba került. A kivitelezés befejezéshez közelít, a tényleges műszaki átadásra 2018. november végén kerülhet sor.

A Mentőállomás és Alapellátási Központ, a Dózsa György út 51. szám alatt nettó 1.413 m2 épületnagysággal valósul meg. Lesz benne a földszinten öt felnőtt háziorvosi -, kettő gyermekorvosi rendelő és három szoba a védőnői szolgálatnak valamint itt kapnak helyet a mentősök két mentőjárművel és a központi ügyelet. Az emeleten szakorvosi rendelők, irattár és kiszolgáló helyiségek kerülnek kialakításra. A beruházás várhatóan majd’ 1 mdFt lesz, ebből a telken belüli rész (szinte maga az épület) 886 mFt (I. ü. 784 mFt, a II. ü. 102 mFt). A támogatás összege 400 mFt. Az építkezés folyik még, a szerkezetépítésen kívül a belső és külső szakipari munkákat végzik, várhatóan év végi befejezéssel. A tervek szerint a földszinti rész kerülhet használatba a nyár elején.

A városközpontban az útfelújítások is folytatódnak,  egy a Pest Megyei Önkormányzat által kiírt pályázati felhíváson az önkormányzat 82,4 mFt támogatást nyert a Róder Imre utca és a Kereszt utca felújítására. Ez közel 3.800 m2 felületet jelentet, mellette vízelvezető és szikkasztó árkok javítását, faültetést, kerékpártámaszokat. A teljes beruházás 97 mFt-ba került, így 15 % önkormányzati forrást kellett hozzátenni. Az út átadása 2018 júliusában megtörtént.

Az elektromos autók elterjedésével egyre nagyobb igény mutatkozik az elektromos töltőállomások létesítésére is. Így a Jedlik Ányos Terv keretében kiírt elektromos töltőpontok kialakítása pályázaton elnyert 2.486.000 Ft támogatás lehetőséget adott töltőállomás telepítésére az Epresbe a Cifra Csárda két parkolójában. A két töltőállomás 2X22 kW kapacitással rendelkezik, ezt un. gyors töltőnek nevezik. A teljes bekerülési költséghez a támogatáson kívül mindössze 205.000 Ft-ot kellett hozzátenni. Augusztus eleje óta már használják „tankolásra” az elektromos autók az állomást.

A sport is fontos része a város mindennapjainak. Az utóbbi években, a város több pontján létesültek szabadtéri sporteszközök, melyek nem csak a fiatalok vesznek igénybe. Emellett egyre többször látni egyedül vagy társaságban futó embereket. A városvezetése felfigyelve erre az igényre, az önkormányzati miniszter által kiadott pályázati felhíváson indulva támogatást nyert a Gyáli-patak mellett egy 800 méteres futópálya kialakítására. A pálya a Budai-Nagy Antal utca végén lévő kőhídtól indul és a Pöltenberg Ernő utcáig tart. Az 50 %-os támogatású beruházás 31.716 eFt-ba került. A futók már szinte már az októberi elkészülte előtt igénybe vették a futópályát.

A Magyar Labdarúgó Szövetség pályaépítési programja tovább folytatódott, melyen az önkormányzat egy nagyméretű, műfüves futballpálya építési tervvel indult. A pályázat támogatásban részesült, így a Sándor tanyán 2018 szeptemberében elindult a beruházás. Az eredeti elképzeléshez képest kértünk még a pálya köré járdát és világítóoszlopok erősítését is.  Így a kivitelezés 161 mFt-ba kerül, ebből az önkormányzati rész 48 mFt. Jelenlegi állapot szerint szinte minden elkészült a műfű terítés, beépítés valamint a világítás kivételével. A műszaki átadásra várhatón novemberben még sor kerül.

A Magyar Kézilabda Szövetséghez is pályáztunk a Grassalkovich falusi iskola tornaterem tetőfelújításra sikeresen. A beruházást a pályázat beadásakor 50 mFt-ra becsültük, így 30 %, azaz 15 mFt önrészre terveztük. Sajnos a szövetség részéről a kivitelező kiválasztása későn történt meg, így az emelkedett árakra tekintettel majd’ 69 mFt lett a kivitelezési összeg. Ennek megfelelően az önkormányzatnak már 20.603 eFt lett a része. A szinte októberben induló kivitelezés jól halad, idáig nagy beázás nem történt, már az udvar felöli részt csinálják, bízunk benne, hogy december elejére elkészülnek.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.