vasárnap, 31 december 2017 04:36

Vecsés Város Önkormányzatának pályázati forrásból megvalósított 2017 évi beruházásai és 2018-as tervei Vecsés Városközpont-fejlesztő Projekt Kft. lebonyolításával

Vecsés Város Önkormányzatának pályázati forrásból megvalósított 2017 évi beruházásai a Vecsés Városközpont-fejlesztő Projekt Kft. lebonyolításával

1.

 2017 év elején derült ki, hogy a 2016-ban benyújtott épületenergetikai pályázatunk 237 mFt támogatásban részesült (ez ugyan 100 %-os intenzitású, de a kötöttségek miatt sok kiegészítő önkormányzati pénz igényelt).

Az Andrássy Gyula Általános Iskola és a Polgármesteri Hivatal beruházását a nyár elején tudtuk megkezdeni. A kivitelezési munkálatok során mindkét intézményen kicserélték a külső nyílászárókat, az épületek külső hőszigetelést kaptak, valamint az elektromos áramellátás hatékonyabbá tétele érdekében a tetőkre napelemeket telepítettek fel (50 kW).

Voltak a pályázaton kívül is felújítások. Az Andrássy iskolában a régi épületszárnyon a tetőfelújítás történt meg, valamint megújultak a vizesblokkok és bejáratok. A Polgármesteri Hivatalban komplex energetikai felújítás zajlott: a régi gáz fűtést kiváltottuk korszerű energia hatékony fűtő-hűtő ún. VRV rendszerre és kicserélték a világítótesteket energiatakarékos világításra. Az épületen a palatetőt leszedtük és megerősítettük a faszerkezetet, egyrészt a cserép- másrészt a napelemek súlyterhelése miatt. A felújítás 2018-ban a belső terek megújításával folytatódik.

2.

A Központi Konyha korszerűsítése és felújítása már régóta váratott magára.

Két éve egy belügyminisztériumi pályázati felhíváson indulva próbált a város támogatást szerezni. Sajnos akkor a pályázatot forráshiányra hivatkozva elutasították. Szerencsére a felhívás a következő évben is megjelent és az erre benyújtott pályázatunk már sikeres volt. Így közel 20 mFt támogatásban részesültünk. A pályázat során az épület belső felújítása és hőszigetelés mellett lehetőség nyílt modern főzőeszközökkel is felszerelni a konyhát. Jelenleg a légkezelő teljesítmény-növelésén dolgozunk.

3.

Az év tavaszán Belügyminisztériumi támogatással elkezdődött a Zöldfa utca felújítása.

 A Zöldfa utca felújítása során az út új, szegélyezett burkolatot kapott és ahol szükséges volt a kapubeállók is felújításra kerültek. Ezzel a beruházással jelentősen javult a városközpontot, a kertekaljai vasúti átkelővel összekötő átvezető úthálózat. Jelzem előre, ezen a településrészen tovább folytatódik az utak felújítása 2018 évben is, a Róder és a Kereszt utcákkal, erre még visszatérek.

4.

Az Andrássy iskola mellett a másik három iskolában is történtek fejlesztések.

A Halmi téri Iskola - állami támogatással - egy négy tantermes szárnnyal bővült, a használatba vétele a II. félévi tanévtől indul. Ezt a beruházást a Nemzeti Spotközpont végezte,20 mFt önkormányzati hozzájárulással.

A Petőfi Sándor Római Katolikus Iskola tornaterme külső hőszigetelést kapott és emellett a tető szigetelése is megtörtént. A kivitelezést Vecsési Önkormányzata és a Magyar Katolikus Egyház közösen finanszírozta, összege 33 mFt volt.

A Grassalkovich A. Német Nemzetiségi Iskolában az udvar újult meg.  Itt játszótér, gumi burkolatú focipálya (dühöngő) épült, rendezték a terület csapadékelvezetését is. A beruházását a Német Nemzetiségi Önkormányzat támogatta, bekerülési értéke 60 mFt volt.

  1. A 2018 évre tervezett pályázati forrásból megvalósítandó beruházásokról

 

A 2016-2017. években benyújtott pályázataink sorra beértek, támogatásban részesültek, így a 2018. év is számos újítást hoz a városnak.

  • A városközpontban az útfelújítások is folytatódnak, mivel egy a Pest Megyei Önkormányzat által kiírt pályázati felhíváson az önkormányzat 82 mFt támogatást nyert a Róder Imre utca és a Kereszt utca felújítására, amit már említettem.
  • A kisgyermeket nevelő szülők számára sokszor nehézséget jelent, hogy a még nem óvodaérett gyermekeket kire bízhatják, ha még a GYED lejárta előtt vissza kell térniük a munkába. Ehhez nyújtott segítséget az Európai Unió pályázati lehetősége (VEKOP-6.1.1-15-PT15-2016-00049). A benyújtott bölcsőde építési pályázatunkat 335 mFt támogatást kapott, ami 100%-os állami pénzt jelent. Az új bölcsőde a Damjanich u 34. szám alatt, a Vecsési Városgondnok NKft. régi telephelyén épül fel és 54 gyermek részére nyújt ellátást. A pályázat megvalósítására csupán egy év áll rendelkezésünkre, így a bölcsődének 2018. decemberében már készen kell állnia a gyermekek fogadására.
  • Az elektromos autók elterjedésével egyre nagyobb igény mutatkozik az elektromos töltőállomások létesítésére is. Így a Jedlik Ányos Terv keretében kiírt elektromos töltőpontok kialakítása pályázaton elnyert 2,4 mFt támogatás lehetőséget adott egy töltőállomás telepítésére az Epresbe. A töltőállomás 2X22 kW kapacitással rendelkezik majd és várhatóan 2018 nyár folyamán fejeződnek be a telepítési és beüzemelési munkálatok.
  • A sport is fontos része a város mindennapjainak. Az utóbbi években, a város több pontján létesültek szabadtéri sporteszközök, melyek nem csak a fiatalok vesznek igénybe. Emellett egyre többször látni esténként együtt vagy társaságban futó embereket. A városvezetése felfigyelve erre az igényre, az önkormányzati miniszter által kiadott pályázati felhíváson indulva támogatást nyert a Gyáli-patak mellett egy 800 méteres futópálya kialakítására. A pálya a Budai-Nagy Antal utca végén lévő kőhídtól indul és a Pöltenberg Ernő utcáig tart. Ez a beruházás első lépése lehet a patak part rekreációs célú hasznosításának.
  • A Magyar Labdarúgó Szövetség pályaépítési programja tovább folytatódott, melyen az önkormányzat egy nagyméretű, műfüves futballpálya építési tervvel indult. A pályázat támogatásban részesült, így a Sándor tanyán vélhetőleg már 2018 évben megkezdődhet egy korszerű futball központ kialakítása.
  • Alapellátási Központ: (--- a mennyiségek nem „véglegesek”: 5 felnőtt háziorvosi rendelő, 2 gyermekorvosi rendelő, 3 védőnői szolgálat, központi ügyelet, 2 mentőjárműves mentőállomást foglal magában ) A támogatás összege 400 mFt.
  • esetlegesen Csapadékvíz elvezetésre adtunk be pályázatot, az un. KÖGYÓ árok burkolására (Lőrinci út és CBA körforgalom között). Amennyiben a közel 100 mFt támogatást megkapjuk, ezt a beruházást is 2018 kora nyarán elindítjuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

2017-11-29                                                                                                                                       h. i.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.