szombat, 31 december 2016 04:31

Az Önkormányzat által 2016 évben a Vecsés Városközpont-fejlesztő Projekt Nonprofit Kft. keresztül megvalósított beruházásai és tervezett pályázatai.

A 2016. év is bővelkedett pályázati lehetőségekben, illetve megvalósítandó pályázatokban.

Már az év elején elkezdtük a 2015.-ben az önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására kiírt és a Belügyminisztérium által támogatott újfelújítási pályázatunkat. A közel 560 méter hosszú Város utca felújítását egy márciusban lezajlott, sikeres közbeszerzési eljárás után május hónapban kiviteleztük. A pályázatban elnyert támogatás összege 12,3 millió forint volt, ami a teljes beruházás közel 50%-a volt. A felújítással a város egyik gyűjtőútja kapott új burkolatot (és új csapadékelvezető rendszert), mely a Krakkót köti össze a 400 sz. főúttal. Az utca a helyi buszközlekedés által is érintett, így nem csak a helyben lakó, gépjárművel közlekedők, hanem a helyi tömegközlekedést és a kerékpárt használók is nagy megelégedettséggel vették birtokba az új utat.

 A 2016. évi felhívásra ismét pályázatot adtunk be a Belügyminisztériumhoz a Zöldfa utca felújítására. A Zöldfa utca szintén nagy forgalmat bonyolító utca, mert a Telepi utat köti össze a Szép utcával és így a Kertekaljai vasúti átkelővel. A pályázatunkat támogatásra alkalmasnak ítélték. Így a megvalósítást 2017. tavaszára ütemezve, 15 millió forint támogatás mellett új, szegélyezett burkolatot és egy felújított csapadékelvezető árokrendszert kaphat a Zöldfa utca.

Több hónapos előkészítő munkát követően május hónapban pályázatot nyújtottunk be egy Damjanich utcában felépítendő, új, 56 férőhelyes bölcsőde építésére, mely pályázat jelenleg még elbírálás alatt áll.

Június folyamán a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz pályáztunk a Tinódi utcában lévő Központi Konyha felújítására. A pályázat 50%-os támogatási intenzitás mellett 20 millió forint támogatásban részesült. A konyha az 1970-es években épült és a szükséges karbantartásokon és eszközbeszerzéseket túl nem történt jelentősebb felújítása. Ez a pályázat lehetőséget biztosít a konyha nyílászáróinak cseréjére, homlokzati hőszigetelésre, a légtechnikai rendszer, a villanyhálózat felújítására, valamint konyhatechnológiai eszközök beszerzésére. A konyhafelújítás kivitelezésére 2017. nyarán kerül sor, mikor a város oktatási intézményeiben nyári szünet lesz.

Június hónapban még egy nagy pályázat előkészítése zajlott. Az Andrássy iskola és a Polgármesteri Hivatal épületeinek energetikai korszerűsítésére adtunk be pályázatot. A pályázat jelenleg elbírálás alatt van. De ha támogatásban részesítenek bennünket, akkor a két intézményben lehetőség nyílik a nyílászárók cseréjére, külső és födém hőszigetelésre, az villamosenergia ellátás napelemekkel történő részleges kiváltása. A hivatalban jelenleg már a fűtési rendszer korszerűsítése zajlik.

Még 2015-ben pályáztunk a Magyar Labdarúgó Szövetséghez egy újabb műfüves futballpálya létesítésére. Az Epresben és a Petőfi iskola tornaudvarán létrehozott és nagy sikernek/széleskörű kihasználtságnak örvendő pályák mellett, a pályázat lehetőséget adott, hogy a Lakótelepen is a lakosság rendelkezésére álljon egy újabb pálya. A pályázat nyert, de a több célú felhasználás érdekében nem műfüves, hanem gumi burkolatú ún. rekortán pályát építettünk a pályázat összköltségének 70%-át biztosító, 29,2 millió Ft támogatással.

Ez év tavaszától két, több évet átölelő nemzetközi pályázatban is részt vesz az önkormányzat, mint projekt partner. Az egyik, bolognai vezető partner koordinálásával, az ún. „SULPiTER” pályázat, mely az egyre növekvő és a városunkat is érintő teherfuvarozás újratervezésével kívánja a kibocsátott CO2 csökkenését elérni, a projekt megvalósítás során kidolgozandó javaslatokkal, és tervekkel a helyi és szakmai döntéshozók bevonásával.

A másik pályázat a Norvég Finanszírozási Mechanizmus keretében valósul meg és a budapesti nemzetközi repülőtérre épülve a helyi gazdaságfejlesztés ösztönzését tűzte ki célul új munkaerő piaci szolgáltatások kialakításával Bp. XVIII. kerületében és Vecsésen.

Jövőbeni terveink:

Az önkormányzat a város lakosságának egészségi állapotának javítása, szinten tartása, illetve a helyi kisközösségi kapcsolatok erősítése érdekében a Nemzeti Szabadidős - Egészség Sportpark Program keretében 5 helyszínen tervez sportparkot kialakítani. Két helyszínen egy 200, illetve 400 méteres futókörrel is kiegészített, szabadtéri sporteszközökkel felszerelt sportparkot alakítanánk ki, amelyet a város apraja-nagyja, a lakosság, az iskolások is egyaránt használhatnának.

A másik pályázat egy elektromos töltőállomás kialakítása lenne az Epresben, a Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi Általános Iskolával szembeni parkolóban. A város vezetése számolva a közeljövőben egyre inkább elterjedő elektromos autók igényeivel, lehetőséget kíván biztosítani a város és a városon áthaladó elektromos autók energiaszükségleteinek kielégítésére. Ez a két pályázat jelenleg elbírálás alatt áll.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.